Sov du lilla videung



Det är lite pyssligt med Mollys sömn eftersom hon verkar tycka att det inte alls är något för henne.
Vi har de senaste dagarna skippat försöken att få henne att somna på dagen. Det svåra är ju att man ser att hon verkligen behöver en liten lur.

Nyss ropade hon på mig.. då hade hon hämtat sitt täcke och krypit ner i Selmas vagn. Vagga mig sa hon. Okej tänkte jag och fnissade lite för mig själv. Efter två minuter hade hon somnat.

Helt plötsligt hände det igen. BÅDA barnen sover samtidigt. Nu åker penslarna fram!

Selma 6 månader






Vad ska jag lägga i mina nya burkar



Jag har stökigt i mitt skafferi. Varje gång jag öppnar det trillar det ut något och jag tänker att jag bara MÅSTE städa där nu. Men nu kommer aldrig.

Snodde åt mig två fina burkar jag gick förbi idag. Någonting stökigt borde bli bra att lägga i mina burkar. Det blir även en trevlig syn varje gång jag öppnar skafferiet. Helst hade jag ju velat ha dom framme på någon fin hylla. Men någon sådan har jag inte.

Just nu drömmer jag om ett vitt vitrinskåp från Englesson. I ett sånt skulle jag kunna ställa mina nya fina burkar och lite färgat porslin så jag får loss lite mer plats i köket. Men innan vitrinskåp och annan makeover på bottenvåningen ska under och mirakler hända på övervåningen först. Och just nu är M där uppe och spacklar å slipar.. det bådar gott :)

Skräck



Gick ner för trappan och blev helt stel i ryggen när jag fick syn på den stora basketbollen som var helt nerklottrad med svart penna. NÄR hände detta OCH vad mer är nerklottrat? Vi hade ju gömt alla pennor så nu undrar jag hur fick Molly tag på den? Och vart är pennan nu?

Lite pinit

Man har ju blivit kallad tant på stan. Dom små liven vet inte att man tar en aaaning illa upp eftersom man känner sig långt ifrån tant ;) Jag har försökt undvika att prata om tant, farbror och gubbe med Molly. Tänkte att hon istället lika gärna kan säga kille, tjej, flicka och pojke. Det har funkat ett bra tag. I går när vi var på IKEA och kollade på garderober tog vi en korv på vägen ut. Bredvid oss satt en äldre kille i 60-70 års åldern. Han gottade sig med en glass. Molly småskriker 1 meter ifrån:

- Molly vill ha en glaaaaass.
- Alla GUBBAR äääälska glass.


Okej, jo han va en gubbe.. men man kan inte låta bli att tycka att det är liiite pinit.

Vitt på övervåningen



I dag har solen lyst in på övervåningen. Det har varit ljust ljust ljust!
Golven har bytt färg från brunt till vitt i helgen. Jag är så glad för det.
Väggen har flyttats 70 cm och nu har vi plats att flytta in efterlängtade garderober.
Ordning ska det bli.

Sitter nu och kikar på lite tapeter till Selmisens rum.
Har fastnat för Nina Campbells fåglar ... men M är inte övertygad.
Så jag letar vidare efter alternativ.



Det luktar ...

Jag står och plockar in den sista smutsiga disken i diskmaskinen efter dagens frukost. Det luktar fruktansvärt, en blandning mellan gårdagens gamla pannkakor, sylt och mjölk. Jag håller andan undertiden. Molly sitter på köksgolvet och läser böcker. Disktabletterna är slut i skåpet så jag kilar iväg för att hämta nya. Molly springer efter och grymtar lidande:

- Uuh det luktar såå ÄCKligt.

Lite mindre tillsatser tack!


Bilden är lånad från Kostdoktorns blogg.

Nu förtiden när jag går och handlar så kollar jag på all innehållsförteckning på de varor som jag lägger i min kundvagn. Detta beror på att jag för ett år sedan läste boken Den Hemlige Kocken av Mats-Eric Nilsson. I den avslöjar han fusket med vår mat som vi handlar.

Många produkter innehåller mängder med tillsatser. E-nummerlistorna kan göras långa. Så långa som detta exempel på den fina rosa tårtan som jag läste om på
Kostdoktorns blogg. Hela 32 E-nummer. Det är så äcklande.

Efter att ha lyssnat en timme på Mats-Eric i går så känner jag mig väldigt tacksam att han granskat livsmedelsbranschen så vi förhoppningsvis kan få en ändring på detta. Vem vill äta alla dessa oäkta livsmedel?

Han tog upp ett exempel som vi kan hitta på ICAs hyllor. Bland de billigare svarta oliverna kan man se i innehållsförteckningen att de innehåller färgämne. Det är alltså gröna oliver som är färgade svarta. Visst känner man sig något blåst. Känns också väldigt ofräscht.

Ett annat exempel är Rydbergs lätta skagenröra med 23 E-nummer. Det förvånade honom inte att lightprodukter är de som har bland de längsta innehållsförteckningarna. Eftersom man tar bort fett måste något annat tillsättas. Tex vatten och för att det inte ska bli sladdrigt och löst behöver man tillsätta förtjockningsmedel. Och för att det inte ska smaka blaskigt behövs extra smakförstärkare och dessutom även färgämnen för att det ska se mer aptitligt ut. När man tar bort fett så försvinner visst mycket i produkten. Light känns rätt läskigt efter att ha hört det där.

Mycket finns att upptäcka. Om du inte läst boken rekommederar jag den.

Lite mer ordning och reda

I helgen ska det rivas vägg och göras plats för garderober. Det ska bli så gött. Föräldrarna kommer ikväll och hjälper till. När väggen är riven och garderoberna är på plats ska lilla Selma få sitt rum i ordning.

Men först ska Molly studsa på Nickis. Efter det ska jag och M gå på matseminarium på Uppsala Konsert & Kongress med Den Hemlige Kocken Mats-Eric Nilsson som avslöjar fusket i livsmedelsbranschen.

Lista på kylskåpet



När barnen sover finns det många saker jag vill hinna med. Nu är ett sådant tillfälle och helt plötsligt står det still i min lilla hjärna. Vad vill jag göra? Har tänkt länge att jag ska skriva mig en lista som jag har hängandes på kylskåpet så jag slipper tänka när det väl är dags. Jag har målat lite på kvällarna men det tar emot att dra fram allt på dagen när man inte vet hur länge dom små sover. Det är inte helt smidigt att ha fingrarna fulla av färg när Selma vill bli upplockad. Det får vänta till kvällen.

Två sötnosar på tomten


Gjorde en god tacopaj till lunch i dag. Under tiden jag hade den i ugnen upptäckte jag dessa två sötnosar ute på tomten. Molly och jag stod och glodde ut genom fönstret med stora ögon. Knackade lite lätt på fönstret för att störa lite, gled ut på tomten för att försöka ta en bild.. när jag kommer in håller jag på att bränna pajen. Jag ska visst inte göra flera saker samtidigt när jag lagar mat. God blev den iallafall.. och sällskap av rådjuren hade vi i 5 timmar.

Tacopaj
Pajskal
4 ägg
1 dl grädde
2 msk smör

Pajinnehåll
400 g nötfärs
tacokrydda (gör egen)
1/2 dl vatten
2 tomater
1 röd paprika
1 gul lök
2 dl riven ost
1 dl grädde
½ dl creme fraiche

Lägg smörklicken i pajformen och smält i ugnen. Blanda ihop ägg och grädde hastigt med en gaffel.
Förgrädda i 225 grader tills äggstanningen fått ordentligt med färg. Ta ut formen ur ugnen och lägg åt sidan.

Bryn köttfärsen och tillsätt tacokrydda och vatten. Låt det hela koka ihop. Lägg färsröran i pajbotten.
Lägg sedan över skivade tomater, lökringar och röd paprika i bitar.
Riv ost och blanda med grädde och creme fraiche. Bred ut över färsen.

Grädda pajen i 225 grader tills den fått fin färg, cirka 10-15 minuter.

Blanda egen tacokrydda:
1,5 tsk salt, 2 tsk chilipulver, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk lökpulver,
1 tsk spiskummin, 2 krm cayennepeppar.

Det blir bullbak




Det är visst kanelbullens dag idag. Jag och Selma softar i köket och Molly sover.
Ska kanske passa på att sätta en deg då.

Fritid på ICA

När M handlar feta listan på ICA så tar det max 30 minuter. Han springer mellan hyllorna. Fort ska det gå. För mig tar det 2 timmar OCH 30 minuter. Jag sniglar igenom affären, tittar på alla hyllor. Jag hoppas på att hitta något roligt att lägga i vagnen. Till exempel något att utöka min mellanmålslista med.

Jag som alltid avskytt mat. Tänkt att det är jobbigt och att det är ett evigt onödigt ont.
I julas fick jag nog. Tänkte att det måste gå att "älska" mat även för mig. Efter nio månaders intensiv kampanj för att vända trenden har jag nog ändå lyckats. Jag tycker om mat.

Även fast kolhydratförbränningen är lägre så här på kvällen gjorde jag var sin macka till mig å M. Det va inte vilken macka som helst.

Testa mackan:

En osötad rågkuse från Fazer, kycklingkött från en klubba, brieost toppat med några svarta oliver.

Fredagsmys


Vi blev inbjudna till fredagsmys hos
Smäm och Dän. En härlig tacobuffé väntade oss.
I veckan har vi också varit och fikat på moster Saras gräskulle.
Vi smaskade på hennes sista äppelskörd och vi samlade många fina men något stötta
äpplen som landat på gräset. Nu blir det många goda äppelpajer framöver.