40-årsmiddag - Fläskfilé med Mos i Ugn

 
Det här receptet vill jag spara och det bästa stället att spara det på är här på bloggen. Då och då surfar jag in här för att hitta mina gamla recept som jag tyckt om.

Idag har vi firat älsklingen som fyllt 40. Vi gjorde jättegod fläskfilé med potatismos i ugnen och rotfrukter.

Fläskfile 800g

Marinad 1 till fläskfilén:
Röd balsamvinäger (häll bara på känn och marinera köttet i 10 min innan den andra marinaden åker på)

Marinad 2 till fläskfilén:
3 msk soya
1 msk vatten
3/4 msk Italian Basilico Krydda (Santa Maria)
1/4 tsk ingefära (torkad krydda)

Potatismos i ugn 175-200 grader i 20 min
1 kg potatis
1 dl mjölk
1 dl grädde
25 g smör
3 äggulor
1 dl parmesan
vitpeppar
svartpeppar
salt
riven vitlök (detta vill inte barnen ha så dom slipper, men det är såååååå gott)

Fläskfilen:
Putsa filén och marinera den först i röd balsamvinäger i 10 min. Häll sedan på den andra marinaden. Jag marinerar bara 30 min. Orkar inte vänta längre. Dela fläskfilén i två delar om den är stor och lägg den i en ugnsform tillsammans med marinaden. Ta ut köttet när det är 65 grader och låt vila i folie typ 10 min. Då får köttsaften sätta sig och köttet blir lätt att skära upp.

Mos:
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull och lägg i smöret när det blivit varmt. Mosa den kokta potatisen med elvispen och häll ner grädden/mjölken lite i taget medan du vispar. Rör i 3 äggulor, parmesan och krydda med vitpeppar, svartpeppar och salt. Häll upp i små ugnsfasta formar alternativt i en stor ugnssäker form. Riv i vitlök och blanda i moset efter att moset är upphällt i formarna om alla inte vill ha vitlök. Ställ in formarna i ugnen ca 20 min eller tills moset fått fin färg.

Gräddsås:
Ta sky från fläskfilén när den är klar i ugnen och blanda den med ca 2 dl grädde och koka upp i en kastrull.

Rotfrukter i ugn:
175-200 grader i ca 20 min
Lila sötpotatis
Morötter
Gul lök (den gula löken tillsammans med såsen är så sjukt gott ihop)
gnid in dem med kallpressad kokosolja

Ångkokta rödbetor:
Ta på handskar, skala och klyfta. Ångkoka i sil i ca 20 min. Låt lite smör smälta över rödbetorna när de är klara.
 
Den här listan är till mig själv om några år för att komma ihåg i vilken ordning jag ska göra för att allt ska bli klart samtidigt:

1. Koka upp vatten i vattenkokaren till potatisen och vatten i en kastrull för rödbetorna.
2. Skala och koka potatis
3. Putsa fläskfilén och lägg den i en påse med balsamvinäger.
4. Skala och skär rotfrukter och lök. Lägg dem i ugnsform och gnid in dem med kokosolja.
5. Gör marinad och häll den på fläskfilen.
6. Skala och klyfta rödbetor. Lägg dem i en sil ovanför en kastrull med kokande vatten i 20 min.
8. Knäck 3 ägg och spara äggulorna.
9. Riv parmesan
10. Häll i smör i kastrullen med mjölk och grädde.
11. Stoppa in fläskfilén och rotfrukterna i ugnen i ca 20 min.
12. Häll av vattnet på potatisen och mosa med elvisp.
13. Häll den uppkokade mjölkgrädden i potatismoset. Krydda och sleva upp i små ugnsfasta formar.
14. Stoppa moset i ugnen och grädda ca 20 min.
15. Ta ut fläskfilen och låt vila i folie tills moset är klart.
16. Häll över skyn från fläskfilén i en kastrull med grädde. Koka upp.