Project Life - Vecka 2

Här är mitt andra uppslag i mitt fotoalbum för det här året. Hälsade på Emilie och min brors nya familjemedlem. En underbart söt liten Albert.
 
Molly målar sitt skrivbord tillsammans med papsen. Ska hämta hennes nya tapeter idag. Hon har valt en blå Pip Studio tapet. Kommer bli så fint.
 
Så här blev hela uppslaget. Ha en fin dag ♥
 
 

En liten titt i min pysselvrå

Så här ser det ut i min pysselhåla/Pärlverkstan just nu. Färgglatt och somrigt fast att det är vinter. På väggen hänger jag upp alla nya kort som jag gör. Vid det här bordet sitter vi när jag har kort och smyckeskurser och här packar jag också ordrarna. Får hjälp av min underbara mor. Så grymt skönt att ha lite yta och lägga upp allt på.
 
 
Washi Tape. Min fina far har gjort ordning upphängningen.
 
Pärlor sorterade som dom ligger i pärlkiten. 16 st sorter av varje färg. Här har far min också snickrat ihop lådorna för att passa pärlburkarna precis. Snart kommer det ett nytt fräscht rosa pärlkit ♥
 
Epoxy bubblor och tillbehör. Går att göra så mycket fint med detta.
 
Pysselträff med smyckestillverkning.
 
Önskar dig en kreativ dag ♥
 

Scrapbookingpyssel - Stafflikort

Är det någon dag man gärna vill minnas så är det till exempel sin bröllopsdag :) För några dagar sedan träffade jag Jenny och hon ville göra ett fint bröllopskort. Vi drog fram en massa scrapbookingmaterial och funderade på vad vi skulle hitta på för rolig kortvikning. Så det blev ett stafflikort. Mitt kort är inte direkt tänkt till ett bröllop men jag satt och pysslade ett själv medans hon gjorde sitt. Älskar den stora fjärilen som jag precis införskaffat mig.
 
 

Woven bracelet

 
Hittade ett fint armband när jag pinnade runt på Pinterest. Inspirationen räckte hela vägen till pärllådorna och det blev ett armband i svartvitt. Har inte fastnat för "handsydda" armband tidigare då jag tyckt att de ser tråkiga och omoderna ut. Men när jag väl satt där med fisketråden i handen så var det väldigt kul. Känner att jag saknar fina småpärlor bara, så här ska nu beställas.

 
Beskrivning på ett "Woven Bracelet"
 
Material:
22-26 st pärlor 8 mm från svart pärlkit
12-14 st pärlor 10 mm från vitt pärlkit
176-216 st småpärlor "seed beads" 2 mm från svart pärlkit
11-13 st småpärlor "seed beads" 4 mm från vitt pärlkit
 
Verktyg:
 
Bild 1. Öppna motringen och sätt i karbinlåset. Trä en klämpärla och motring med lås på nylontråden fram till trådens mitt. Stick in ena trådänden genom klämpärlan och dra igenom tills det blir en liten ögla på motringen. Platta till klämpärlan med plattången.
 
Bild 2. Trä på en 10 mm pärla på ena tråden. Trä in den andra tråden i samma pärla i hålet från motsatt håll än den andra tråden.
 
Bild 3. Trä en 8 mm pärla på varje tråd. På den ena tråden trär man även en 10 mm pärla. Ta den tråd som bara har en pärla och trä den genom 10 mm pärlan.
 
Bild 4. Fortsätt att repetera detta moment tills armandet har rätt längd för handleden.
 
Bild 5. Nu ska armbandet fästas. Trä en klämpärla genom båda trådarna och därefter en motring.
 
Bild 6. Ta båda trådändarna och trä genom trådarna tillbaka i klämpärlan. Dra tråden tills den fått en lagom stor ögla mot motringen.
 
Bild 7. Trä tråden i första pärlans hål på varsin sida.
 
Bild 8. Trä 4 st småpärlor (2 mm) på varsin tråd, därefter en 4mm pärla på ena tråden. Ta den andra tråden och trä genom hålet från andra sidan.
 
Bild 9. Trä 4 st nya småpärlor( 2 mm) på varsin tråd. Trä sedan in trådarna från varsitt håll i den vita 10 mm pärlan.
 
Bild 10. Upprepa beskrivning från Bild 8 och 9 tills hela armbandet är klart.
 
Bild 11. Nu ska trådarna fästas. Trä in ena tråden i sista pärlan. Låt den andra tråden vara kvar.
 
Bild 12. Knyt nu några knutar. Trä igenom båda trådarna genom sista pärlan och knyt några knutar även på den sidan.
 

Vad blev jag när jag blev stor


 
 
 
 
När min lärare sa att jag nog ska göra tidningar i framtiden kunde jag inte ana hur rätt hon hade ;)

Under uppväxten funderar och drömmer man om vad man vill bli när man blir stor. Endel vet precis, endel vet absolut inte. Det enda jag tänkte var att jag måste få skapa...men vad?

På gymnasiet gick jag ett mode och design program för jag tänkte att jag skulle designa kläder. Det kunde nog vara jättekul. Men när alla i klassen sydde en balklänning som sitt specialarbete sista året så gjorde jag en modetidning. Det var då min fina lärare knäppte till med sina fingrar och kom med sin idé om tidningar. Hon ledde mig precis till det som jag alltid haft inom mig och som jag inte fattat själv. Jag ska utbilda mig till grafisk formgivare.

Men vad är en grafisk formgivare och vad gör en sådan och hur gör man för att bli detta? Jag hade aldrig hört talas om detta yrke innan och hade ingen aning om att dessa arbetsuppgifer skulle passa mig.

Den här vägen gick jag för att bli grafisk formgivare. Direkt efter gymnasiet gick jag "grafisk form och illustration" på Folkuniversitetet i Stockholm. Det var en 1-årig utbildning som var toppenbra. Där lärde jag mig grunderna i Adobes formgivningsprogram InDesign och Illustrator och Photoshop. Vi lärde oss om typografi (läran om bokstäver), gjorde förpackningsdesign och andra grafiska övningar, målarövningar, kroki (måla nakna människor), färglära. Minns inte allt men den var mycket matnyttig och efter det året hade jag massor i ryggsäcken. Jag fick också hjälp av en lärare att välja ut sådant som jag gjort under året som jag skulle skicka in som arbetsprover till Beckmans Designhögskola i Stockholm.

Så hände det. Jag kom in på Beckmans 1-åriga kvällskola med inriktning på visuell kommunikation. Jag ville såå gärna gå den utbildningen. Det var en bra skola där jag lärde mig att tänka stort och släppa på "spärrarna". Det var en häftig upplevelse med många roliga uppgifter. Lärarna vi hade var själva yrkesverksamma.

Gick därefter en kurs i typografi på Berghs school of Communication i Stockholm. Jättebra kurs som jag är glad att jag har gått. Den har lagt grunden för att hantera typsnitt och bokstäver på ett professionellt sätt. Här har jag bland annat fått lära mig "peta" i texter, känna igen olika typer av typsnitt, att veta när jag använder dem bäst och hur man blandar olika typsnitt.

Har också gått en kurs i tidningsdesign på A4 och ytterligere en mindre kurs i grafisk formgivning på Ordfront.
 
Det var en lycklig dag när jag fick jobb på InPress 2001. Det är där jag har utvecklats och fått använda det jag lärt mig på de kurser jag genom åren har gått. Där designade jag tidningar och fick bästa skolan att bli duktig på att fomatera text (tack vare superkompetenta Solan som korrekturläste).

Mitt tips till den som vill bli grafisk formgivare är att hitta någon kurs i grafisk design. Ett exempel är en sådan som jag gick på Folkuniversitetet. En annan bra grej är att googla på typografi och grafisk form. Det finns massor att lära här på nätet. Jag slukade sida efter sida i början. Det viktigaste är att behärska InDesign och att ha kunskap om typografin. Färgkombinationer, hur man beskär bilder och konsten att se vilken bild till sammanhanget man behöver är också viktiga detaljer. Pinterest är ett utmärkt ställe att hitta bra inspiration till färgkombos. Dafont.com är ett bra ställe att leta användbara typsnitt.

En kollega sa till mig en gång att hjulet redan är uppfunnet så det är onödigt att försöka uppfinna hjulet igen. De orden har hjälpt mig i allt jag skapar. Jag måste inte pressa mig själv att komma på något helt unikt. Om jag inte behärskar något så härmar jag ofta någon annas grej som jag gillar för att få känna hur det känns att göra likadant. Då är det mycket lättare att göra sin egen grej nästa gång och utveckla det man precis testat.

Länktips:
Folkuniversitetets grafiska design kurser
Berghs school of Communications kurser
Beckmans Designhögskola kvällsskola

Project Life - Vecka 1

Nu så! Första veckan för album 2014 är gjord och jag längtar tills jag ska sätta uppslaget för vecka 2. Hade tänkt ha torsdagar som en dag att sitta med albumet men måndagar kan bli en lockande dag också. Det är lika bra att ha en utvald Project Life dag så man kan ladda :)
 

Att börja ett album - Project Life


Det är jätteroligt att ha kommit igång med familjens fotoalbum. Jag längtar lite framåt då jag har några blad att bläddra i. Att få känna hur det känns att titta tillbaka på minnen som kommer att fastna bara för att det finns något att titta på. För mina barns skull, för att dom älskar att se glimtar ur deras liv som bebisar från denna blogg. Vet hur glada dom skulle bli att få se sig själv på bilder. Livet. Minnas livet.
 
Detta är min plan för att fylla mitt album...
 
Jag har:
1. Album från We R Memory Keepers
2. Plastfickor Design A
3. Core Kit 5TH & Frolic Edition - Detta är alla anteckningskort som jag kommer behöva när jag vill berätta något om bilderna jag tagit. De ska sitta i de små fickorna. (Så glad att det fortfarande fanns kvar att köpa)
 
Dessa 3 appar kommer jag att använda i min vardag.
1. Momento app - Föra dagliga anteckningar antingen när det händer direkt så jag inte glömmer eller precis innan jag somnar om det är något som är av värde att komma ihåg. Jag har ställt in så att appen påminner mig varje dag kl 20.00. Den tiden har funkat bra för mig. Sedan kommer jag kolla tillbaka och lägga in de anteckningar som passar i albumet.
 
2. PicFrame app - Framför allt kommer jag använda detta när jag tagit stående bilder som jag vill göra mindre så att de får plats i de små mittenfickorna i Plastficka A. Använder mig av formatet 3:2 som man ändrar längst upp till höger. Sedan framkallar jag ett liggande 10x15 med två stående bilder på samma bild. Livet är bra lätt när det gäller alla hjälpmedel vi har nu :)
 
3. Afterlight app - Så bra och lätt app att redigera ljuset i bilderna. Tackar syster för det app-tipset. Kommer bara att använda mina bilder som jag tar med min iphone och ibland är ju ljuset skräp. Ofta ljusar jag upp en bra bild på en gång när jag tagit den bara för att jag vet att jag vill ha den. Annars om jag har tid går jag igenom dagens bilder innan jag somnar. Tar ju bara några minuter.
 
På måndagar är min plan att jag ska föra över alla veckans bilder i datorn "Bilder/2014/Januari/Vecka1". Första gången i livet som jag mappar mina bilder. Det här känns så bra!!! Då tror jag att det kommer bli jättelätt om/när jag nu hamnar efter.
 
Kolla in den här videon eller läs hos grundaren själv om du är intresserad av Project Life och att börja göra ett eget album.

Två nya tavlor

I dag har de här två tavlorna fått ett nytt hem. Färgerna som önskades var lila, ljusgrå och vit. Motivet är en detalj som återkommer i andra inredningsdetaljer. Så roligt att få uppdraget att skapa något som ska passa in på en speciell plats.