Farligt goda cookies



Jag bakade smarriga kakor till helgens mys då våra familjer kom på besök. Vi firade Molly som fyller tre år om några dagar och Selma som precis barnvälsignats. I ett nafs var dom slut. Har bakat nya i dag. 70 st blev det. Det är ingen idé att baka mindre sats ;)

Smarriga kakor
ca 70 st

Ingredienser

200 g rumsvarmt smör
4 ½ dl mörkt muscovadosocker
3 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
6 ½ dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
200 g mörk choklad, hackad

Gör så här
Blanda smör, muscovadosocker, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
Rör i äggen, ett i taget och blanda väl mellan varje.
Blanda havregryn, mjöl, salt, bikarbonat och den hackade chokladen (mindre bitar).
Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten och blanda allt ordentligt.
Rulla små bollar, typ chokladbollar i "barnstorlek" och lägg på bakpappersklädd plåt
och platta till bollarna lite. Tänk på att det flyter ut så ha gott med utrymme mellan varje boll.
Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 12-15 minuter. (Min ugn verkar vara väldigt varm så för mig räcker det med 12 min.)

(Det tar lite längre tid att göra 70 st så halvera receptet om du vill göra en snabb sats!)

Bullar i ugnen



Det luktar marvelous i huset.
Syster har knackat på dörren i rättan tid. Vi har precis haft bullar i ugnen. Egentligen är jag inte så förtjust i bullar men godare bullar än dessa har jag aldrig ätit. Det är kalastider och vad annat än att baka är rätt just nu.

Lyxiga smörbullar med mandelkräm

Ingredienser
50 g jäst
150 g smör
2 ½ dl mjölk
2 ägg
½ dl vit sirap eller strösocker
½ tsk salt
8 dl vetemjöl

Mandelkräm:
200 g mandelmassa
2 msk florsocker
2 msk vatten

Smörkräm:

200 g rumsvarmt smör
2 dl ljust muscovadosocker (har kolaton i smaken)
1 ½ tsk vaniljsocker

Pensling:

1 ägg

Garnering:

Pärlsocker

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör ut den. Tillsätt ägg, sirap, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta allt till en smidig deg. (Typ 8 min i assistenten). Låt den jäsa övertäckt 30 min på en rumsvarm plats.

Gör mandelkräm och smörkräm.

Ta upp degen och arbeta den blank och smidig på mjölat bord. Bred mandelkrämen på ena halvan av degen och smörkrämen på den andra halvan. Rulla ihop degen och skär den i 40 lika stora bitar. Lägg dem på en plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt degen jäsa ytterligare 20 min. Pensla på ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i 10 min.

Skjuts in i ugnen

Barnen har somnat och jag ska nu sätta mig ner och planera. På tur står en veckoplanering över vad vi ska äta till lunch. Det håller inte att börja laga lunch klockan 11.30 och bli klar klockan 15. Det flyter lixom inte alltid på i köket dagtid ;) Det optimala hade ju varit matlådor från gårdagen eller kanske från frysen. Men färsk varm mat är ju väldigt mycket godare.

Detta blev lunch idag. Snabbt och gott!

Grönpeppartorsk med tomat
3 pers

Ingredienser

1 paket djupfryst torskfilé
½ tsk grönpeppar (krossad)
1 tsk citronpeppar
2 tomater

4 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap

2 dl riven ost

Tillagning:
Halvtina och skär torsken i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg fisken i en ugnsform.
Strö över citronpeppar och krossad/mortlad grönpeppar.
Lägg tomatskivorna över fisken.
Blanda samman crème fraiche och senap och bred ut över fisken.
Strö över osten.
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader ca 15-20 minuter.